pKp in kunst en zwalm 

 

 

 

voor kunst en zwalm bestaat het pKp naast stijn van dorpe uit elien ronse, nancy vansieleghem, does vandousselaere, marthe marynissen, bas schevers, emma boeyaert, joan somers donnelly, floor van hoof, mona schietekat, luth lea roose, elena vloeberghen, sarah késenne, georgia kokot, de vele mensen (publieken) met wie samengewerkt werd. luca school of arts is partner in dit project.




Stijn Van Dorpe pkp of para instituut voor kunst en precariteit in kunst en Zwalm

foto tomas uyttendaele


 


tijdens de duur van de kunstroute “kunst en zwalm” sloeg het pKp haar tenten op aan de rand van het gehucht korsele. zoals vroeger precairen buiten de stadsmuren verbleven, zo vormde het kamp het laboratorium, de ontmoetingsplaats en de uitvalsbasis voor haar interventies. vanuit het pKp werden zowel de kunstroute en aspecten van deelnemende kunstwerken evenals bepaalde kenmerken van de plaats waar neergestreken werd als uitgangspunt genomen om in interactie te treden met nauwkeurig gekozen 'publieken'. 'publieken' werden daarbij niet beschouwd als doelgroepen maar als omgevingen van mensen met zeggingschap waar bepaalde kennis, ideeën, overtuigingen .... leven en/of gedeeld worden. deze gedeelde plaatsen werden mee het terrein van onderzoek en voor ieder 'publiek' werd op zoek gegaan naar andere interactievormen. publieken waren o.a. mensen met ervaringen over verlies van eigendom, een groep koeien en hun boer, de ouders van betrokken kunstenaars… 

 

centraal in het laboratorium bevond zich een groot textielwerk van aan elkaar genaaide stukken stof opgehaald bij en geschonken door de bewoners van korsele. dit symbolische bonte lapjeskleed deed dienst om nieuwe georkestreerde ontmoetingen tussen bewoners en anderen te laten plaatsvinden. het kamp was tijdens de kunstroute te bezoeken en op geregelde tijdstippen vonden acties, performances, publieke gesprekken ... plaats. het pKp dankt haar buren, de vele mensen van korsele, bereidwillige ouders van kunstenaars en anderen voor hun  medewerking en/of hulp bij het tot stand komen van het project.













met steun van


luca school of arts, onderzoekscluster image (doctoraatsbeurs, impuls project)


luca school of arts, breakout project


kunst & Zwalm (vzw boem) en croxhapox