pKp in kunst en zwalm: weekend 3
naar aanleiding van de protestacties tegen de verkoop van het patrimonium aan publieke landbouwgronden door het OCMW stad Gent (zie ook de zaak tegen fernand huts), ging sarah in gesprek met lokale actoren over publieke gronden in horebeke en de nood aan democratische reflectie over collectief gedeelde ruimte. maarten crivits van de hongerige stad, simon clement van de actie rond het blauwhuis, groen gemeenteraadslid horebeke filip hebbrecht en landbouwer dirk remue en voorzitter van de kerkraad zwalm nemen deel aan het gesprek waarbij het concrete weiland van het pKp tentenkamp in korsele als vertrekpunt genomen wordt.
publieke landbouwgronden zijn in feite eeuwenoude schenkingen en erfenissen bestemd voor de armenzorg. vandaag komen ze centraal te staan in discussies over stijgende grondprijzen, pachtwet en privaat grootgrondbezit, maar ze hebben ook potentieel als beleidsinstrument voor burgerparticipatie en sociale en duurzame voedselproductie.
filmstill elien ronse
tijdens enkele workshops ontwikkelden 5 schrijvers waaronder de bewoners van korsele wilfred de jonge en liesbeth lutjeharms en de extern genodigden malek al abdulmajd, zehra eviz en alexia van craeynest vanuit hun eigen expertise met eigendom en/of het verlies ervan een fictief personage. binnen een nabijgelegen tuin die brachten ze deze personages als een script voor korsele naar voor. de act binnen deze tuin fungeerde tegelijk als filmset (stijn).
filmstills mattijs driessen
tijdens de eerste twee weekenden zong Joan voor de koeien en ook voor de bizons. ze dacht na over onze relatie met boerderijdieren en probeerde zich voor te stellen wat voor kunst of cultuur deze zouden kunnen genieten indien ze hun eigen kunst & zwalm hadden. ze zong vooral ierse volksliedjes omdat ze daar vandaan komt en die liedjes kent. het laatste weekend organiseerde ze een klein koormoment en nodigde ze iedereen uit om een lied te leren en dat samen voor de koeien te zingen.
voorbereidingen koor
koorperformance voor de koeien
foto's elien ronse
de bijbel spreekt voor zich en tot iedereen. het ‘volk leren lezen’ was daarom een belangrijke bekommernis van de protestantse schoolmeester en schrijver abraham hans. in de 18e eeuw gaf hij les in het protestants schooltje in korsele en schreef tal van kinderverhalen/leesboekjes - de ‘hansjes’.
wat is een protest-schooltje vandaag en wat betekent ‘het volk leren lezen’? de kerkraad en kunstenaars die deelnemen aan Kunst in zwalm lezen luidop ‘protest’ voor op de weide van pKp, on stage (nancy, mona en floor)