pKRabot: PARADE  (samenvatting dossier wijkbudget Rabot, niet weerhouden)


Als bewoner en kunstenaar uit het Rabot wil ik me graag samen met vele anderen onder het samenwerkingsverband pKp inzetten om een jaarlijks terugkerende PARADE (optocht-bijéénkomst) te organiseren. Het is een moment van expressie, EEN PODIUM voor DIVERSE stemmen uit de buurt. We denken hierbij vooral ook aan de stemmen van deze mensen die door precaire omstandigheden dreigen in de vergetelheid te geraken. De PARADverbindt door mensen en groepen uit Rabot-(Tondelier)-Blaisantvest samen te brengen en maakt dat mensen elkaar en wat leeft beter leren kennen. 

Op een speelse, artistieke en open wijze willen we een infrastructuur (in de vorm van een parade en de voorbereiding ervan) opzetten die een start kan zijn van een breder debat met velen over samenwonen in deze buurt, deze stad, de wereld. Het project wil dus niet vrijblijvend zijn maar onze hoop leeft dat het initiatief kan bijdragen aan het delen van diverse visies, ervaringen, verlangens … We hopen dat hieruit nieuwe empowerende verbindingen en netwerken ontstaan die op hun beurt kunnen leiden tot een meer rechtvaardig en democratisch samenleven. 

We zijn uiteraard niet naïef en beseffen dat de belangrijkste factor om dit te doen slagen ligt in het vele werk dat verricht dient te worden in aanloop naar de parade. Het PROCES staat dus absoluut centraal en om dit PROCES te doen slagen hebben we de medewerking nodig van vele organisaties en mensen uit de buurt. We willen aan de hand van georganiseerde bijéénkomsten (assemblees-workshops) op vele plaatsen, gesprekken op gang brengen en inhoudelijke aanzetten geven. We reiken ook de hand naar alle artistieke organisaties en kunstenaars uit de buurt om PARADE mee vorm te geven. Momenteel gingen we nog met weinigen in gesprek, maar we zien PARADals opvolger van de opera PLOT (zie beeld) die dit jaar op de Tondelierwerf plaatsvond en waar vele organisaties en bewoners samen hun schouders onder staken. 

De buurt ondergaat momenteel grote veranderingen door de geleidelijke bouw van een nieuwe stadswijk Tondelier. Deze herschikt ook de verhoudingen in de wijk en kan zware gevolgen hebben voor de economisch minstbedeelden. PARADE kent daarom haar samenkomst op de terreinen van Tondelier. Ze wil de verbinding maken met de nieuwe bewoners maar wil ook vragen omtrent deze bouwontwikkelingen niet uit de weg gaan. 

Samengevat is PARADE  een initiatief dat de ideëen, verlangens en problematieken van verschillende mensen en groepen, zichtbaar maakt, deze samenbrengt en op feestelijke wijze aanleiding laat zijn voor een nieuw debat over de toekomst van deze wijk. Debatten die nieuwe verbindingen en netwerken doen ontstaan en die zo individuele stemmen, vooral van degenen in precaire posities, in krachtigere collectieve stemmen omzet.





foto Tomas Uyttendaele